Thursday, August 27, 2015

Ingrijirea tenului

Sunt multe de spus cand vine vorba de tipurile de ten si despre ingrijirea fiecaruia dintre ele. De ce este important sa stim acest lucru? Fiindca daca nu alegem produsele de ingrijire potrivite pentru fiecare tip de ten, riscam sa il imbatranim si sa dezvoltam diferite probleme ale pielii, pe care altfel nu le-am avea, iar tenul ar arata tern si imbacsit.

Pielea frumoasa incepe cu un stil de viata sanatos. Nutritia, sportul, somnul, soarele, alcoolul, stresul, fiecare dintre ele contribuie la felul in care pielea noastra arata in fiecare zi. Dar mai intai sa intelegem ce e pielea si ce e cu ea :).

Cum functioneaza de fapt pielea? Pielea este formata din trei straturi: hipoderma, derma si epiderma. Epiderma este stratul de la suprafata pielii care ne arata imediat daca este ceva in neregula cu pielea sau corpul nostru.

sursa: http://skincares2016.info/

Derma este compusa in cea mai mare parte din colagen si elastina, proteine care dau pielii structura, tarie si flexibilitate. Pe masura ce trec anii, productia de colagen si elastina scade astfel ca se poate observa pierderea fermitatii, o textura mai dura si riduri mai evidente. Tot in derma se mai gasesc si foliculi de par, nervi, vase de sange si glandele sebacee, glande care produc sebum. Aceasta substanta uleioasa, acopera epiderma si creeaza un strat protector impotriva pierderii umiditatii. Prea mult sebum are ca rezultat o piele uleioasa. 

Cum sa recunoastem si sa ingrijim tenul in functie de tipul lui?

Tenul normal: este tenul care se simte confortabil asa cum este. Are o textura buna si pori egali. Obrajii sunt mai uscati decat celelalte zone ale fetei. Continutul de apa si ulei din piele este echilibrat. 

Pielea normala are nevoie de o curatare cu o lotiune de curatare normala, exfoliere de doua ori pe saptamana, hidratare cu lotiuni usoare si folosirea cremelor cu factor de protectie solara.

Tenul uscat: simti ca te strange pielea dupa ce te speli, arata uscat (se formeaza o pelicula uscata de piele - ca niste fulgi), pielea se simte dura si inegala - deshidratata, poate fi sensibila, porii sunt mici, aproape invizibili, prezinta linii fine mai repede decat celelalte tipuri de piele.

Pielea uscata are nevoie de ingrijire speciala. Foloseste lotiuni de curatare hidratante, stai cat mai putin la soare si foloseste o crema cu un factor de protectie mai mare. Pentru a-ti hidrata mai bine pielea te poti da cu un strat de ulei usor pentru fata, iar apoi sa aplici o crema hidratanta. Incearca sa folosesti umidificatoare daca stai in medii cu aer conditionat sau caldura excesiva, deoarece acestea iti pot deshidrata si mai mult pielea.

Tenul gras: tenul este uleios si lucios in special in zona T. Poate avea pori largi, vizibili. Linii fine pe fata (ca efect al imbatranirii).

Pielea grasa are nevoie de o curatare de doua ori pe zi pentru a preveni acumularea murdariei in pori. Foloseste lotiuni de curatat, fara alcool, pentru ten gras, pentru a elimina excesul de ulei. Atentie tenul gras are nevoie de hidratare. Pentru asta foloseste creme care nu contin deloc ulei (ar trebui sa vezi pe ambalaj: oil-free). Cu cat tenul este mai deshidratat (nu il hidratezi cu crema) cu atat va produce mai mult sebum. 

Tenul combinat: tenul este uleios/lucios doar in zona T (frunte, nas, barbie). Obrajii sunt uscati. Porii sunt mai mari pe frunte, nas si barbie. 

Pentru a ingriji tenul mixt poti folosi doua tipuri de lotiuni de curatare, tonice si creme (una pentru zona T si alta pentru obraji) sau poti cauta produse speciale pentru acest tip de ten, care se gasesc peste tot (voi reveni cu un review al produselor pentru ten mixt folosite de mine).

Tenul sensibil: poate varia de la uscat la gras. Se irita usor de la cosmetice, creme si lotiuni de curatare. Predispus la roseata si mancarimi.

Acest tip de ten are nevoie de o curatare blanda cu lotiuni usoare, neparfumate. Foloseste tot timpul o lotiune tonica fara alcool. Gasesti peste tot creme si lotiuni specifice acestui tip de ten (probabil vor avea o eticheta cu "sensitive skin").

Cam astea ar fi informatiile esentiale pentru ingrijirea tenului. Ca sa aflati ce tip de ten aveti, priviti-va in oglinda dimineata dupa ce v-ati trezit, inainte sa va spalati pe fata. Cum arata? Este uleios/lucios? Este uscat? Este uleios doar in zona T? Cum se comporta la produsele cosmetice? In functie de analiza pe care o veti face, veti stii ce produse se potrivesc cel mai bine tenului vostru. 

Voi reveni cu un alt articol referitor la produsele pentru ingrijirea tenului (demachiant, lotiune tonica, crema, gel ochi, serum): ce inseamna, cand, cum si unde le folosim.

Pana atunci, ramaneti frumoase si aveti grija de voi :).