Friday, September 2, 2016

6 pasi in a ne alege Makeup Artistul

Ai un eveniment important in perioada urmatoare si nu stii cum sa alegi pe cineva care sa te machieze? Ai ajuns la fix. Mai jos am cateva sfaturi de cum sa alegi cu usurinta un makeup artist.

Perioada aceasta este perioada evenimentelor, a nuntilor si a botezurilor dar si perioada din an in care Makeup Artistii sunt foarte cautati. Cei foarte buni, au deja programari pana in luna noiembrie astfel ca raman liberi doar cei care nu au alte aranjamente. Cum ii diferentiem pe cei buni de cei mai putin buni si cum evitam sa fim inselati?



Ei bine, cand avem nevoie de un machiaj profesional este bine sa ne documentam din timp si sa alegem intelept.

In cele ce urmeaza am pregatit cativa pasi pe care daca ii urmam, o sa avem succes garantat, si in ziua evenimentul sa aratam mai bine decat ne-am imaginat.





Pasul 1: Clarificarea nevoilor

Un prim pas in a alege un Make-Up Artist este sa ne clarificam intai cum vrem sa aratam in ziua respectiva.  Cateva intrebari, ca cele de mai jos, va pot ajuta sa va decideti, astfel incat sa existe o armonie intre cine sunteti, cum va sta parul, ce haine veti purta  si ce machiaj veti avea.

- Cand e evenimentul? (Zi/Seara)
- Cu ce ma imbrac? (Culoare stil)
- Cum ma vad in ziua respectiva?
- Ce as vrea sa transmit?
- Cum o sa ma coafez?
- Ce tip de machiaj mi-ar placea? Natural? Smokey? Clasic?

Sfat: cautati cat mai multe poze pe internet, salvati-le si apoi alegeti stilul cel mai apropiat de ceea ce va doriti.

Pasul 2: O prima cautare

Dupa ce ati gasit raspunsul la intrebarile de mai sus, puteti sa cautati persoane care se ocupa cu machiajul.  Puteti incepe prin a cere recomandari prietenelor sau puteti cauta pur si simplu pe retelele de socializare, gen Facebook, unde exista grupuri speciale pentru machiaje, coafuri, nunti etc. Treceti toate persoanele pe care le-ati gasit, pe o lista.

Pasul 3: Verificarea portofoliului

Acum ca aveti lista finalizata, este momentul sa va uitati peste PORTOFOLIUL acestora (portfoliu inseamna totalitatea lucrarilor/machiajelor facute de acestia). Cum arata machiajele facute? Arata in felul in care va vedeti machiate? Se potriveste cu stilul vostru?  Cu ceea ce va doriti? Este prea mult/prea putin pentru voi? Are greseli de machiaj vizibile (machiaj patat, linii strambe, fata neuniformizata etc)?. Acum este momentul sa taiati de pe lista persoanele ale caror machiaje nu v-au placut. Fiecare makeup artist are portofoliul pe pagina de Facebook deci nu trebuie sa faceti multe cautari pentru a-l gasi.

In acest moment aveti o lista scurta. Dar aveti nevoie doar de un makeup artist corect? Nu va ingrijorati,mai jos o sa mai aplicam si alte criterii de cautare astfel incat sa fiti sigure ca ati ajuns la persoana potrivita pentru a va face machiajul.

Pasul 4: Discutie cu fiecare makeup artist

In functie de cat de scurta sau lunga este lista, este timpul sa aveti o DISCUTIE cu fiecare persoana.
Stiu ca nu tot timpul este usor sa vorbesti cu persoane necunoscute, insa daca vrei un machiaj frumos si potrivit pentru tine, iti recomand sa faci acest pas.

Discutia ar trebui sa porneasca in primul rand, de la disponibilitatea fiecaruia in ziua in care aveti nevoie de machiaj. Lista se va micsora si mai mult dupa ce veti taia persoanele care nu sunt disponibile.

Cum va pregatiti pentru discutia cu aceste persoane? Ei bine, eu va propun sa va ganditi dinainte la subiecte de discutat (exemplu: Ce produse foloseste? Cat dureaza un machiaj? Ce sfaturi de ingrijire va poate da astfel incat sa fiti pregatite la machiaj cu un ten curat? Cum va vede persoana machiata? Ii puteti chiar arata diferite poze cu machiaje si plecati cu discutia de acolo).

In functie de discutia avuta cu fiecare in parte, v-ati facut deja o idee despre makeup artistul ales. Daca nu, ar trebui sa aveti o lista super scurta (maxim 2-3 makeup artisti) si de aici sa va ascultati instinctul care va poate ajuta cel mai mult in a face alegerea potrivita. Cu cine te-ai simtit cel mai in largul tau cand ai avut discutia? Care ti s-a parut cel mai profi? Cine ti-a dat cele mai bune sfaturi? Ei bine, cumva tot trebuie sa alegeti si sa ramana doar o persoana. Partea buna este ca deja ati trecut prin multe filtre si  oricare dintre ei este demn sa va machieze.

Pasul 5 (Optional): Proba

Pasul urmator este optional in functie de cat de important este pentru voi evenimentul la care participati si in speta, machiajul pe care vi-l doriti. Acest pas il reprezinta PROBA machiajului. Stiu, veti spune ca e o cheltuiala in plus, insa daca e atat de important evenimentul pentru voi, riscati sa mergeti acolo machiate urat sau aratand nepotrivit?

Daca aveti vreo petrecere, iesire in oras sau altceva, puteti profita de asta si sa va programati la proba in ziua respectiva. Astfel veti sti pentru ce platiti si in acelasi timp veti putea verifica atat rezistenta machiajului, cat si felul in care este facut machiajul si daca va pune in valoare sau nu.

Pasul 6: Avansul

Alt lucru pe care vi-l recomand sa il faceti este sa achitati un avans astfel incat sa va asigurati ca makeup artistul nu va incurca programarile si isi va respecta partea sa de intelegere. Din pacate am auzit de tot felul de situatii in care cunostinte au fost lasate balta in ziua cea mai importanta a lor, doar pentru ca persoana care trebuia sa le machieze pur si simplu a uitat. Nu va speriati ca dati 30-50 lei avans. Macar asa puteti evita situatii neplacute ca cele mentionate mai devreme.


Am ajuns la final si am zis sa ating si subiectul - PRET. Cred ca multe dintre voi ati fi vrut ca acesta sa fie primul pas in alegerea makeup artistului, asa-i? Ei bine in prima faza pretul nu ar trebui sa fie un criteriu de alegere. Intai trebuie sa va dati seama ce vreti si apoi sa va ganditi si la pret. Daca totusi pentru voi pretul este foarte important, atunci va sugerez sa il introduceti la discutia cu fiecare makeup artist. Dar nu alegeti doar din prisma lui ca sa nu va para rau mai incolo.

Pretul unui makeup artist este dat atat de calitatea produselor cat si de reputatie. Din punctul meu de vedere ambele sunt la fel de importante, insa aveti in vedere ca produsele de machiaj profesionale care asigura rezistenta machiajului si care nu risca sa irite pielea, sau sa provoace alte bazaconii sunt mult mai scumpe decat cele din comert, folosite pentru uz personal.

Este bine sa va ganditi serios inainte de a alege pe cineva care are preturi mici spre foarte mici la machiaj, pentru ca aia va fi calitatea pe care o primiti.


Voi ce alte criterii mai folositi pentru alegerea makeup artistului? Cum il alegeti?